Zoveel energie bespaar je met zonnepanelen

De zon is onze grootste energie leverancier. Hij geeft gratis energie in de vorm van warmte en licht. Ze hebben echter hulpmiddelen nodig om deze energie om te zetten in bruikbare energie voor in huis. Warmte zetten we om door zonnecollectoren, licht door zonnepanelen. In Nederland is het gebruik van zonnepanelen populair, omdat we niet altijd voldoende warmte, maar vaak wel voldoende licht hebben. 

Groene stroom door zonnepanelen

Zonnepanelen zijn grote panelen vol zonnecellen, die licht omzetten naar stroom. Ergens buiten, op de lichtste plaats rondom jouw huis, (voornamelijk op het dak) worden de zonnepanelen geplaatst en verbonden met jouw eigen energienet. De energie die de panelen opwekken kan direct worden gebruikt. En als die niet nodig is geef je de opgewekte energie terug aan het net. De leverancier van jouw stroom kan deze dan gebruiken en geeft je er een bepaalde prijs voor. Dus win-win en nog eens winst. Want jouw stroom is groene stroom en dat is ook nog eens goed voor het milieu.

Opbrengst zonnepanelen in de winter

Maar hoe zit het dan in de winter, als de vrieskou zorgt voor een laagje ijs of sneeuw, ook op jouw zonnepanelen? Je kunt er niet veel aan doen en zo vaak gebeurt dat niet in Nederland. Meestal smelt dit laagje in de loop van de ochtend vanzelf. Mocht je de boel toch willen schoonmaken: niet met een krabber, want dan beschadig je de anti-reflectieve bovenlaag van de panelen. Je kunt voor meer lichtopbrengst de panelen ook opnieuw (laten) richten op de lager hangende zon. Dit is niet altijd mogelijk, dat ligt aan de locatie van de zonnepanelen. Eén voordeel van de winter: alles dat wit is, ook sneeuw en ijs, reflecteert het zonlicht en zorgt weer voor een hogere energie opbrengst. En dat is, in tijden van donkere dagen en minder zonne-uren, mooi meegenomen.

Het rendement van zonnepanelen is volgens MilieuCentraal te vergelijken met 7% rente op een spaarrekening. De jaaropbrengst van je panelen in kWh is 90% van het vermogen van het systeem in Wattpiek. Stel je hebt een set van 8 zonnepanelen met een vermogen van 300Wp. Dan is je jaaropbrengst 0,9 x 8 x 300 = 2.160 kWh. Een paneel levert dus gemiddeld 270 kWh per jaar op!

 


Online adviesscan

Ontdek welke energiebesparende maatregelen er mogelijk zijn

Naar de quickscan

De Zonnekaart

Is jouw dak geschikt?

Check je dak

Contact

Voor al je vragen, wij staan voor je klaar!

Neem contact op