Je energierekening uitgelegd

Wist je dat maar 5 euro van je maandelijkse energierekening vaste kosten zijn? En dat het grootste deel van je rekening dus afhangt van je gas- en elektraverbruik? En wist je dat besparen veel meer helpt dan overstappen naar een ander energiebedrijf? Hoe dat precies zit en wat je eraan kunt doen lees je hier.

Meteen weten hoe het zit met je verbruik? Doe dan de energiecheck. Verbruik je meer of minder dan de buren?

Vaste en variabele kosten

Je energierekening is al net zo ingewikkeld als het loonstrookje. Leveringskosten, netwerkkosten, transportkosten, energiebelasting, BTW, heffingskorting… Je ziet door de bomen het bos niet meer. Wie precies wil weten hoe het zit, kan de uitleg van de Consumentenbond eens doorlezen. Maar eigenlijk zijn al die posten vooral bedoeld om jouw rekening te verdelen tussen energiebedrijf, netwerkbeheer en de belastingdienst. Veel interessanter is natuurlijk: welke kosten zijn vast? En op welke kosten heb je invloed?

Een bijzondere post is de energiebelasting. Deze belasting is door de overheid bedacht om verspilling van energie tegen te gaan. Aan de ene kant betaal je daarom meer per kilowattuur elektriciteit en kubieke meter gas. Aan de andere kant krijg je, los van je verbruik, een vast bedrag van bijna €400 terug dat verrekend wordt op je energierekening. Die “heffingskorting” krijg je, zodat je bij een normaal verbruik uiteindelijk geen energiebelasting betaalt. En als je zuinig bent met energie, krijg je dus eigenlijk geld toe!

Posten als netwerkkosten, vastrecht en transport staan vast. Daar kun je dus niet zoveel aan veranderen. Maar doordat je de vaste heffingskorting terug krijgt vallen de vaste lasten hartstikke mee: je betaalt maar 5 euro per maand.

Wat kun je doen?

Het goede nieuws is dus, dat je aan de rest van het bedrag wat kunt doen! Je kunt natuurlijk overstappen naar een ander energiebedrijf met een lager tarief voor stroom en gas. Maar let op: over dat tarief betaal je dus nog energiebelasting. En daaroverheen komt weer btw. Overstappen helpt voor die kosten niets. Besparen wel: over de stroom en gas die je NIET gebruikt, betaal je geen energiebelasting en btw.

Een gemiddeld huishouden betaalt per maand ongeveer €170 aan energie: 5 euro aan vaste kosten, ongeveer 75 euro aan elektriciteit en 90 euro aan gas. En aangezien je maar 6 maanden per jaar de kachel aan hebt, kost het verwarmen van je huis dus in een wintermaand ongeveer 180 euro. Met goede isolatie kun je daar gemakkelijk de helft van besparen!

Meer inzicht

Wil je inzicht in je energieverbruik en weten hoeveel je kunt besparen? Wie een slimme meter heeft kan zich nu aanmelden voor SLIMenergieinzicht. Geen slimme meter? Of benieuwd welke maatregelen jij kunt nemen om te besparen? Doe dan onze online Quickscan.

 

Een laatste tip: ga je isoleren, vergeet dan niet je maandelijkse voorschot aan te passen. Anders verdient het energiebedrijf aan de rente op het bedrag dat jij te veel betaalt. Dat bedrag houd je toch liever zelf?