Wat kosten zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn een goede investering waarmee je je eigen energie gaat opwekken. Maar voor je deze duurzame installatie aanschaft moet je ze wel kunnen financieren. Welke mogelijkheden zijn er en hoe rendabel zijn zonnepanelen eigenlijk. 

Wat kosten zonnepanelen en hoe kan ik dit slim betalen?
De vanafprijs voor een set van 6 zonnepanelen ligt rond de 2.600 euro. Dit is een totaalprijs, hierin zitten de kosten van de zonnepanelen, de omvormer en de installatie. Een deel van de kosten, de btw, kun je terugvragen bij de Belastingdienst, dankzij deze regeling worden je zonnepanelen ongeveer 400 tot 500 euro goedkoper.

Wat is het rendement van zonnepanelen?
Je verdient de kosten terug met de besparing op je energierekening. Het rendement van zonnepanelen is volgens MilieuCentraal te vergelijken met 7% rente op een spaarrekening. Nu de banken zo’n lage spaarrente geven, is het dus verstandiger om dat geld in zonnepanelen te investeren dan op de bank te laten staan.

Hoe kan ik zonnepanelen betalen zonder spaargeld?
Niet iedereen kan of wil zijn spaargeld aanspreken. Dan biedt de Energiebespaarlening uitkomst. Deze lening sluit je af tegen een voordelige rente. In sommige gemeenten is de rente zelfs maar 1%!  En vaak is de besparing op je energierekening groter dan de maandelijkse kosten van de lening. In dat geval hou je vanaf de eerste maand geld over!

Kan ik geld lenen voor zonnepanelen?
Voor het aanschaffen van zonnepanelen met de Energiebespaarlening geldt een aparte regel. Je kunt maximaal 75% van de lening gebruiken voor zonnepanelen. Je zult dus ook andere maatregelen moeten uitvoeren, zoals dakisolatie, dubbel glas of een warmtepomp.

Kan ik zonnepanelen betalen met een hypotheek?
Je kunt een ruimere hypotheek krijgen voor duurzame woningverbeteringen. Een hypotheek is met name interessant als je een grote verbouwing hebt gepland, zoals het superpakket van zonnepanelen. Kies je voor alleen zonnepanelen? Dan is spaargeld of de Energiebespaarlening een stuk voordeliger dan financieren met je hypotheek.


Zelf kiezen wat je laat uitvoeren

Ontdek meer over maatregelen en maak een keuze

Ontdek het zelf

De Zonnekaart

Is jouw dak geschikt?

Check je dak

Contact

Voor al je vragen, wij staan voor je klaar!

Neem contact op