Hoeveel geluid maakt een warmtepomp?

Mensen die overwegen om een warmtepomp te laten plaatsen vragen zich vaak af hoeveel geluid een warmtepomp eigenlijk maakt. We leggen je hier precies uit hoe dat zit!

In een warmtepomp zitten een aantal bewegende onderdelen, zoals de ventilator om de lucht aan te zuigen en de compressor. Alle onderdelen die geluid produceren zitten in de buitenunit. Aangezien een warmtepomp in principe vergelijkbaar is met een stille afwasmachine. Hij zit op ongeveer 48 decibel geluid. Als je er een meter vanaf zou staan, is het een beetje alsof de warmtepomp tegen je aan het fluisteren is.

Het moment dat een warmtepomp het meeste geluid maakt, is wanneer hij in de zogenaamde ontdooicyclus gaat. Hij zorgt dan dat de ventilator en de compressor niet vastvriezen, waardoor hij wat meer kracht moet zetten dan normaal. Dit gebeurt eigenlijk alleen als het erg koud is buiten. De warmtepomp produceert dan ook meer geluid. Gelukkig is dat het moment waarop je toch niet buiten zit. Wanneer je wel in de tuin gaat zitten als het lekker weer is en de buitentemperatuur hoger is, staat de warmtepomp hoogstwaarschijnlijk uit.

Waar komt de buitenunit van de warmtepomp te staan?

Dat is afhankelijk van waar er plek is. De buitenunit kan aan de buitenmuur hangen, op een plat dak staan of op de grond staan. Wat de meest verstandige en logische keuze is, verschilt per situatie. Tussen de buitenunit en de binnenunit mag maximaal 20 meter zitten, dus in sommige gevallen kan de buitenunit zelfs achter een schuurtje geplaatst worden, zodat je er ook niets van ziet. We raden het in ieder geval af om de warmtepomp in de buurt van een slaapkamerraam te plaatsen in verband met het geluid dat de warmtepomp produceert.

Mocht je de warmtepomp toch te luidruchtig vinden, dan is er een suskast. Dit is een houten kast die om de buitenunit geplaatst wordt, waardoor het geluid van de warmtepomp minder goed te horen is.

 

Wil je zelf horen en ervaren hoe een warmtepomp klinkt? Dan kun je langs komen in ons Experience Centre. Hiervoor kun je contact met ons opnemen of een afspraak plannen.


Onze winkel

Wat kan ik doen?

Maak een afspraak

Contact

Voor al je vragen, wij staan voor je klaar!

Neem contact op