Hoe lang gaan mijn panelen mee?

Zonnepanelen aanschaffen is een investering in de toekomst. Maar hoe ver in de toekomst? Hoe lang gaan je zonnepanelen mee? Je wilt natuurlijk wel dat je er zo lang mogelijk van kunt profiteren. Hoe lang en hoe optimaal je systeem blijft werken heeft met de kwaliteit van je gekozen panelen te maken, hoe goed ze onderhouden worden, maar ook of alles goed is geïnstalleerd.

Garanties

Om te zien hoe panelen meegaan, kun je kijken naar de garanties. Zonnepanelen worden geleverd met een product- en vermogensgarantie. De productgarantie geeft garantie op het hele zonnepanelensysteem, dus de zonnepanelen en de omvormer. Dit zegt iets over de werking van het systeem. Gemiddeld is de productgarantie op zonnepanelen 10 jaar.

De productgarantie geldt dus voor het daadwerkelijke product, maar zegt nog niets over de garantie op de opbrengst. Daar is de vermogensgarantie voor. De vermogensgarantie is gemiddeld 25 jaar. Dit geeft aan dat de opbrengst niet zal afnemen in een periode van 25 jaar.

Goede installatie

Naast de kwaliteit van de zonnepanelen, speelt de kwaliteit van de installatie ook mee. Kies daarom altijd voor een vakkundige installateur. Een installateur maakt een legplan en zorgt dat het systeem goed geaard is. Zo voorkom je gevaarlijke situaties en weet je zeker dat de panelen goed geïnstalleerd zijn.

Na de installatie kun je monitoren of het systeem goed functioneert. Vaak krijg je een applicatie bij de omvormer waarmee je dit makkelijk kunt volgen. Zie je dat je opbrengst veel lager is dan normaal? Dan kan het zijn dat er iets niet goed gaat. De installateur komt dan langs om alles na te lopen.

 

Wil jij weten hoeveel zonnepanelen er op jouw dak passen? Doe dan onze zonnepanelen intake!