De beste zonnepanelen voor jou

Zonnepanelen zijn een goede keuze, waarmee je zelf duurzaam elektriciteit opwekt en zo bespaar je op de energierekening. Met een zonnepanelenset bespaar je gemiddeld 500 euro op je energierekening. Als je zonnepanelen gaat aanschaffen, let je op de kosten, de oriëntatie van je dak, garanties en de mogelijke opbrengst. Je leest hier alles over zonnepanelen, zodat jij met een goed gevoel een keuze kunt maken.

Zonnepanelen en kiezen & vergelijken

Wie goed kijkt ziet dat er nogal een verschil zit tussen zonnepanelen. Zo zijn er blauwe en zwarte panelen. De zwarte zonnepanelen hebben een hogere opbrengst dan blauwe zonnepanelen. Door de ontwikkeling van blauwe zonnepanelen is dit verschil in opbrengst de laatste jaren wel kleiner geworden. Bij de zwarte panelen is ook het frame en het folie tussen de zonnecellen zwart. Dit vinden veel mensen mooier omdat het rustiger oogt en het frame niet reflecteert. Natuurlijk is dit een kwestie van smaak.

Naast de kleur zijn er meer factoren waar je rekening mee moet houden. Zo zijn er speciale zonnepanelen voor daken die (voor een deel) in de schaduw liggen. Deze zonnepanelen werken met een omvormer met optimizers die het rendement verbeteren. Hierdoor ligt de prijs voor deze zonnepanelen wel wat hoger dan voor gewone panelen, maar dan heb je geen last van een lagere opbrengst door schaduw.

Heb je een plat dak? Speciaal voor platte daken worden de zonnepanelen geleverd met een speciale installatie. Je zonnepanelen worden schuin op je platte dak geplaatst, richting het zuiden voor de optimale opbrengst.

Zonnepanelen en de kosten

Een gemiddelde set zonnepanelen kost iets meer dan €3.200, maar dit is ook afhankelijk van je gebruik. Voor een dak met schaduw ben je iets duurder uit omdat er dan een omvormer met optimizers nodig is. En ook voor een plat dak zijn de kosten hoger vanwege de extra stellage waar je zonnepanelen op worden geplaatst. Onze adviseurs kunnen voor jou de verschillende zonnepanelensets met prijzen erbij op een rij zetten. De prijzen zijn inclusief installatie en omvormer, dus geen extra kosten achteraf. Kies de zonnepanelen die passen bij jouw dak en situatie, dan maakt de adviseur samen met jou het zonnepanelenpakket op maat.

Zonnepanelen en het rendement

Het vermogen van een zonnepaneel wordt aangeduid in Wattpiek. Er wordt met 90% gerekend van de maximale Wattpiek van een zonnepaneel. Dus een zonnepaneel van 300 Wattpiek levert je gemiddeld 270 kWh op. Een zonnepanelenset van acht panelen met een vermogen van 300 Wattpiek levert je dus 2.160 kWh op. Wat levert dat dan op in euro’s? De kosten van een kWh stroom zijn best ingewikkeld te bereken. Die bestaan uit variable en vaste leveringskosten. Tel daarbij op de kosten die uw netbeheerder berekent en de energiebelasting en btw. Die kosten zijn daardoor voor iedereen verschillend. Maar gemiddeld leveren zonnepanelen je €500 op per jaar op.

Zonnepanelen en subsidie

Een veelgestelde vraag is of er subsidie is of komt voor zonnepanelen. Op dit moment is er landelijk geen subsidieregeling voor zonnepanelen. Er zijn ook bijna geen gemeenten die nog subsidie geven voor zonnepanelen. Mocht er toch subsidie zijn, dan bespreekt de adviseur dit met je in het gesprek over je pakket.

Er is geen subsidie, maar toch komt de overheid je wel tegemoet. Je kunt namelijk het btw bedrag op de aanschafprijs terugvragen. Dat scheelt zo’n €400 tot €500 op de prijs van je zonnepanelenset. Lees hier meer over de btw-teruggave.

Ook al is er geen subsidie, de aanschaf van zonnepanelen is toch een slimme investering. Je verdient de zonnepanelen binnen tien jaar terug. En voor wie het de kosten niet in een keer kan betalen, hebben wij de mogelijkheden om de zonnepanelen te betalen hier op een rij gezet.

Waar bestaat een zonnepanelenset uit?

Een set zonnepanelen bestaat uit pv-panelen en een omvormer. Pv-panelen is de technische naam van zonnepanelen en staat voor Photo Voltaic-panelen. De pv-panelen wekken stroom op, maar dit is geen bruikbare stroom voor je elektrische apparaten. Daarom heb je ook een omvormer nodig die de zonnestroom omvormt tot stroom die je wasmachine, koffiezetapparaat en andere apparaten kunnen gebruiken.

Zonnepanelen: onderhoud

Zonnepanelen hebben niet veel onderhoud nodig. In veel gevallen worden de zonnepanelen zo geïnstalleerd dat de regen de bladeren en andere viezigheid gewoon van de zonnepanelen afspoelt. Als de zonnepanelen wat platter liggen, dan raden we aan om ze wel regelmatig schoon te maken of te laten maken.

Zonnepanelen: garantie

Om te zien hoe lang je zonnepanelen meegaan, kun je kijken naar de garanties. Zonnepanelen worden geleverd met een productgarantie. De productgarantie is garantie op het hele zonnepanelensysteem, dus de zonnepanelen en omvormer. Dit zegt iets over de werking van het systeem. Gemiddeld is de productgarantie op zonnepanelen 10 jaar.

De productgarantie geldt dus voor het daadwerkelijke product, maar zegt nog niets over de garantie op de opbrengst. Daar is de vermogensgarantie voor. De vermogensgarantie is gemiddeld 25 jaar. Dit geeft aan dat de opbrengst niet zal afnemen in een periode van 25 jaar. Vraag aan de adviseur wat de garantie voor jouw zonnepanelenset is.

Naast de kwaliteit van de zonnepanelen, speelt de kwaliteit van de installatie ook mee. Kies daarom altijd voor een vakkundig installateur. Een installateur maakt een legplan en zorgt dat het systeem goed geaard is. Zo voorkom je gevaarlijke situaties en weet je zeker dat de panelen goed geïnstalleerd zijn.

Na installatie kun je monitoren of het systeem goed functioneert. Vaak krijg je een applicatie bij de omvormer waarmee je dit makkelijk kunt volgen. Zie je dat je opbrengst veel lager is dan normaal? Dan kan het zijn dat er iets niet goed gaat en komt de installateur langs om alles na te lopen.

Zonnepanelen en salderen

De stroom die je opwekt kun je direct gebruiken voor je elektrische apparaten. De stroom die je niet direct gebruikt lever je terug aan het net. Je energieleverancier “saldeert” (verrekend) dit stroomverbruik met de elektriciteit die je teruggeleverd hebt. Jij betaalt alleen het “extra verbruik” wat dan nog over is. De salderingsregeling wordt tot 1 januari 2021 doorgevoerd, daarna is de 'terugleversubsidie' van kracht. Lees de plannen die tot nu toe bekend zijn hier.


Online adviesscan

Ontdek welke energiebesparende maatregelen er mogelijk zijn

Naar de quickscan

Contact

Voor al je vragen, wij staan voor je klaar!

Neem contact op

De Zonnekaart

Is jouw dak geschikt?

Check je dak