De plaatsing van een warmtepomp

Wij snappen dat een warmtepomp niet per se het mooiste apparaat is om te zien. En daarnaast maakt hij ook nog een beetje geluid. Het is dus belangrijk dat er bij de installatie extra aandacht wordt besteedt aan hoe en waar de warmtepomp geplaatst gaat worden. Uiteindelijk doen we alles in overleg met jou, maar dit zijn de richtlijnen die we bij Groningen woont SLIM in ieder geval altijd hanteren.

Buiten beeld

De meeste mensen hebben liever niet dat de buitenunit van de warmtepomp vanaf de buitenzijde van de woning goed zichtbaar is. Daarom plaatsen wij hem bij voorkeur niet aan de openbare weg. Is er geen andere mogelijkheid denkbaar en wil je de warmtepomp netjes uit het zicht hebben? Dan bieden we een houten omkapping aan, waardoor de warmtepomp minder in het zicht is. De kosten hiervan bedragen ongeveer € 280.

Geluid en trillingen

Wij plaatsen de warmtepomp liever niet aan (of tegen) een gevel met daarin een slaapkamerraam. Als dit niet anders kan, dan houden wij ons aan de volgende richtlijnen:

  • Minimaal 5 meter afstand tussen de buitenunit en het slaapkamerraam.
  • Warmtepompen plaatsen we bij voorkeur niet haaks op de gevel.

En wanneer we de buitenunit op een plat dak plaatsen houden we hier rekening mee:

  • De buitenunit plaatsen wij niet op een plat dak met een houten constructie. Een constructie van beton of staal is geen probleem.
  • Om resoneren te voorkomen, plaatsen wij de buitenunit niet op het midden van het dak, maar zoveel mogelijk aan de rand.
  • Mocht het nodig zijn, dan plaatsen wij ook trillingsmatten of trillingsrubbers. Dit is bijvoorbeeld nodig wanneer de warmtepomp hangend wordt geplaatst.

In sommige gevallen kunnen we adviseren om een suskast te plaatsen, bijvoorbeeld als de mogelijkheden om de buitenunit te plaatsen beperkt zijn. Hiermee wordt het geluid dat de buitenunit maakt gehalveerd en voorkomen we eventuele overlast. Op die manier wordt er niet alleen rekening gehouden met jouw wensen, maar ook met die van je buren.

 

Wil je meer weten over het geluid dat een warmtepomp maakt? Lees dan hier even verder!

 


Duurzaam verwarmen

Maak een bewuste keuze

Keuzehulp