Warmtepomp en CV-ketel, gaat dat samen?

Mijn CV-ketel doet het nog prima. Waarom zou ik dan een warmtepomp nemen?

Slimme combinaties
Een warmtepomp verwarmt met een extreem veel hoger rendement dan een CV- of HR-ketel. Het is natuurlijk wel zonde om een HR-ketel die nog lang mee kan gaan voortijdig helemaal af te schrijven. Gelukkig is daar een oplossing voor: de Techneco Elga bijplaatswarmtepomp. Is je ketel jonger dan 10 jaar? Dan is dit een slimme oplossing. Je maakt dan gebruik van je bestaande HR-ketel én een nieuwe warmtepomp. Als je ketel ouder is dan 10 jaar, dan is het slim om te kiezen voor een Daikin Intergas hybride warmtepomp. Dat is een warmtepomp en HR-ketel in één behuizing, optimaal op elkaar afgestemd. Is je huis zeer goed geïsoleerd en voorzien van vloerverwarming? Dan kun je wellicht afscheid nemen van je gasaansluiting en gaan voor een all-electric Daikin Altherma warmtepomp.

Werkt een (hybride) warmtepomp ook met mijn bestaande slimme thermostaat?
Dat verschilt sterk per merk en type slimme thermostaat, de warmtepomp en het aansturingssysteem. Heb je een specifieke slimme thermostaat die je wil blijven gebruiken? Vraag dan na bij Groningen woont SLIM wat er mogelijk is. De lijst wordt met regelmaat bijgewerkt.

Past een warmtepomp ook in een oudere woning?
Zeker kan dat! Men denkt bij een warmtepomp vaak aan extreme isolatie en voor bestaande woningen de ingrijpende installatie van vloerverwarming. Dat is inderdaad nodig voor een All-Electric warmtepomp. Een Hybride warmtepomp kan daarentegen juist voor oudere woningen erg interessant zijn. Je hoeft dan geen extra aanpassingen te doen aan je woning. Op deze manier kun je toch je gasverbruik met de helft reduceren en een interessant rendement halen, zeker als je de warmtepomp slim combineert met zonnepanelen.

Wil je hier meer over weten? Lees dan hier het verhaal van Marijke Kellner- van Tjonger. Zij liet met Groningen woont SLIM een warmtepomp plaatsen in haar woning uit 1870.