Opbrengst zonnepanelen

Het maximale vermogen van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). De nieuwste standaard is een zonnepaneel met 300Wp per jaar. Omdat de hoeveelheid zonlicht over het gehele jaar wisselt wordt uitgegaan van een standaard temperatuur en zoninval  Maar wat betekent dit vermogen voor de jaaropbrengst van je zonnepanelen?

De jaaropbrengst van je panelen in kWh is 90% van het vermogen van het systeem in Wattpiek. Stel je hebt een set van 8 zonnepanelen met een vermogen van 300Wp, dan is je jaaropbrengst 0,9 x 8 x 300 = 2.160 kWh. Een paneel levert dus gemiddeld 270 kWh per jaar op!

Volgens MilieuCentraal is het gemiddelde stroomverbruik van een huishouden 3.000 kWh op jaarbasis. In deze situatie wek je met een set van 12 zonnepanelen dus net zoveel energie op als je verbruikt.

Hou er rekening mee dat je opbrengst ook beïnvloed wordt door andere factoren dan het vermogen. Zoals het aantal zonuren in een jaar en de ligging op je dak.

De opbrengst van een set zonnepanelen wordt bepaald door het stuk dat het minste zon krijgt. De elektronen in zonnecellen wekken stroom op doordat de zon ze in beweging brengt. Hoe minder zon, hoe minder snel ze bewegen en hoe minder stroom ze dus opwekken.

Een zonnepaneel bestaat uit een keten van zonnecellen. Wanneer een zonnecel in de schaduw ligt en dus minder beweegt. Dan remt die de hele keten van zonnecellen af. Gelukkig is er op dit gebied al veel verbeterd. De nieuwste technieken zorgen ervoor dat de zonnecellen die in schaduw zijn, en dus minder energie opwekken, tijdelijk even niet meedoen. Dit zorgt ervoor dat, ook als een cel het minder doet door schaduw, de opbrengst van de zonnepanelen nog even goed blijft.

Om het beste uit jouw panelen te halen is het belangrijk om de meest optimale locatie uit te zoeken voor het plaatsen van de panelen. Dat klinkt misschien ingewikkeld. Maar daar helpen we je bij. Onze helpdesk helpt je online bij het maken van de beste keuze voor jouw huis en situatie. En als je een pakket hebt gekozen, loopt de adviseur alles voor je na.


De Zonnekaart

Is jouw dak geschikt?

Check je dak

Online adviesscan

Ontdek welke energiebesparende maatregelen er mogelijk zijn

Naar de quickscan

Contact

Voor al je vragen, wij staan voor je klaar!

Neem contact op