Het verhaal van Auke

Meten is weten

Auke wil zo weinig mogelijk gebruik maken van fossiele brandstoffen. Dit was voor hem de motivatie om zonnepanelen te combineren met een hybride warmtepomp. De installatie is uitgevoerd in februari, de pomp moet zich nog bewijzen in de komende winter.

Fossiele energie

Er zijn nog geen getallen over kostenbesparing beschikbaar, maar Auke verwacht dat de besparing op gas fors zal zijn, wanneer hij de eerste verbruiksgegevens te zien krijgt. De terugverdientijd heeft hij niet eens laten berekenen. “Ik hoor niet bij de groep mensen die naar de jaarbalans kijkt, maar wil aan het einde van het jaar tot de conclusie komen dat ik zo weinig mogelijk fossiele energie heb gebruikt.” De verdeling van je energieverbruik over het seizoen, maar ook van dag en nacht, zijn dan relevanter. Auke is nu meer bezig met zijn energieverbruik en het gedrag van de installaties. “Het maakt niet uit hoeveel energie je afneemt, als je daarvoor maar geen fossiele brandstoffen hoeft te verbruiken.”

Op onderzoek uit

Met een goed gelabeld systeem van buizen en klokjes meet Auke alle mogelijke veranderingen in het gebruik van de warmtepomp. Hij geeft hij zijn data door aan de fabrikant om de werking van de pomp te verbeteren. In het komende stookseizoen zal de fabrikant zelf ook langdurig komen meten. Een warmtepomp is een hartstikke ingewikkeld apparaat waar niet iedere installateur raad mee weet. Ook de pomp van Auke bleek niet helemaal goed te zijn aangesloten. Als techneut wilde hij meteen weten waar het probleem zat en ging hij zelf op onderzoek uit: de vloerverdeler bleek aangepast te moeten worden. Na deze aanpassing werkt de warmtepomp nu prima.

Centraal aanspreekpunt

In eerste instantie was het volgens Auke gemakzucht om Groningen woont SLIM in te schakelen. “Ik zag het langskomen op ons Intranet. Groningen woont SLIM leek me een serieuze partij, zonder gedoe, dus ik besteedde het lekker uit!” Toen de installatie niet perfect was, was hij blij met een centraal aanspreekpunt. Omdat de warmtepomp erg ingewikkeld is, kan het zijn dat een installateur er niet uit komt wanneer de pomp niet goed werkt. Dan is het volgens Auke fijn wanneer er een centraal punt is dat druk zet. “Installateurs zijn allemaal heel druk, maar met medewerking van Groningen woont SLIM werd het toch snel opgelost. Ik ben er buitengewoon over te spreken en onze adviseur Ernst is een goeie gast!”

Toekomstplannen

In de toekomst zou Auke graag een elektrische boiler willen aanschaffen, om op te stoken met het overschot aan energie opgewekt met de zonnepanelen. “Ik produceer overdag pieken van 4,5 kW, laten we daar lekker heet water mee maken.” Ook vindt hij waterstof een interessante ontwikkeling. Wellicht is waterstof goed te gebruiken als buffer om energie op te slaan. Energie opslaan in gasvorm biedt namelijk veel voordelen. Of toch liever een windmolentje in de tuin? “Maar”, zo zegt Auke, “ik maak nu zo veel energie, ik weet niet wat ik met nog meer moet doen!” De benodigde apparatuur voor Auke’s plannen levert Groningen woont SLIM nu niet, maar wanneer dit in de toekomst wel het geval is zou hij zeker weer samen willen werken. “Ik zou zeggen: jullie hebben mijn e-mailadres!”

Ten slotte geeft Auke nog een tip voor andere geïnteresseerden in een warmtepomp: ga zoveel mogelijk over op lage temperatuurverwarming en zorg dat je huis optimaal geïsoleerd is.

 

Wil je weten of een warmtepomp geschikt is voor jouw huis? Doe dan onze intake! Liever eerst meer te weten komen over het duurzaam verwarmen van je huis? Vraag dan onze folder aan. En tot slot vind je hier alles over de plaatsing van de warmtepomp.

“Ik hoor niet bij de groep mensen die naar de jaarbalans kijkt, maar wil aan het einde van het jaar tot de conclusie komen dat ik zo weinig mogelijk fossiele energie heb gebruikt.”