Het verhaal van Marijke

Een duurzame toekomst voor een oud huis

Marijke Kellner- van Tjonger is al een tijdje bezig met het verduurzamen van haar woning op het Friese platteland.

Het lastige voor Marijke en haar man is dat ze in een oude woning wonen. “Het is een huis uit 1870, dus isoleren is hier vrij moeilijk.”  Toch hebben ze wel het één en ander gedaan om het huis aangenaam en geschikt voor de toekomst te maken. “Op het gebied van isolatie hebben we alles gedaan wat we konden doen zonder het uiterlijk van het huis aan te passen.” Zo zijn de muren en de vloer geïsoleerd en de ramen vervangen.

Nog een stapje verder

“Toch wilden we meer”, vertelt Marijke met veel enthousiasme. Vanuit haar werk als manager energietransitie bij Gasunie kwam ze in aanraking met de hybride warmtepomp en Groningen woont SLIM. “Er kwam een pilot voor de hybride warmtepomp voorbij en onze ketel was aan vervanging toe. Dit was dus het perfecte moment voor een hybride warmtepomp. De afspraak met Ernst (adviseur bij Groningen woont SLIM) was snel gemaakt. Voordat ik het wist stonden Ernst en de installateur hier op de stoep om te kijken hoe we dit in ons huis konden realiseren.”

Meedenken

De hybride warmtepomp van Marijke bestaat uit twee delen: de ene helft van de warmtepomp met de geïntegreerde HR-ketel staat binnen, de andere helft (het gedeelte met de ventilator) staat buiten. Ook bij de warmtepomp speelde het behoud van het uiterlijk van de woning weer mee. “Je wilt natuurlijk niet het aangezicht van een mooie oude woning verpesten, dus was het voor ons geen optie om het buitendeel op het dak te zetten. Gelukkig kwam Groningen woont SLIM met het briljante idee om het buitendeel naast een schuurtje te zetten, die enkele meters van ons huis af staat. Zo hebben we toch maximaal profijt van de warmtepomp, zonder dat we er iets van merken.”

“Zeer netjes afgewerkt”

“De installatie van de warmtepomp was snel gedaan en alles is zo achtergelaten dat je er nu niets meer van ziet.” Over de rest van de afwerking is Marijke ook zeer te spreken: “Het binnendeel hangt op de plek waar eerst onze oude CV-ketel hing, van de leidingen zien we verder niets en hij hangt niet in weg. Sterker nog: hij is compacter dan de CV-ketel die we hadden.”

Al 70% bespaard

Marijke heeft haar warmtepomp gecombineerd met zonnepanelen. En heeft zo, ondanks dat ze in een oude woning woont, maar liefst 70% op haar stookkosten bespaard in september en oktober. “Dat belooft nog wat voor de komende maanden! Ik ben in ieder geval al zeer tevreden met wat ik tot nu toe heb bespaard. Zo verdien ik de warmtepomp snel terug en, nog belangrijker, doe ik iets goeds voor het milieu.”

Omdat Marijke zo enthousiast was, heeft ze zich op haar werk bij Gasunie hard gemaakt voor het eenvoudiger maken van de aanschaf van een warmtepomp. “Bij de eerste 1000 verkochte warmtepompen via Groningen woont SLIM geven we vanuit Gasunie een stimuleringskorting cadeau. Dit betekent dat we een gratis drie jarig all-in service- en onderhoudsabonnement cadeau doen. En daarnaast wordt het hele systeem gratis optimaal afgesteld.  Zo kan iedereen direct onbekommerd besparen!”

Wil je ook meer besparen op je energierekening en je huis duurzaam verwarmen? Maak dan een afspraak in onze winkel of vraag de folder aan!

"Zo verdien ik de warmtepomp snel terug en nog belangrijker, doe ik iets goeds voor het milieu."