Het verhaal van Thomas

Op eigen (zonne)kracht

Terwijl Henny een kopje koffie zet en appelflappen op een schaal legt vertelt Thomas over zijn energiezuinige plannen.

Een slimme keuze

Thomas en zijn vrouw Henny willen graag energie produceren voor hun eigen behoefte en zijn al langere tijd bezig met energie besparen. Zo hebben ze hun CV-ketel vervangen door een ketel met een hoger rendement en deze gekoppeld aan een zonneboiler. Ook zonnepanelen stonden al een aantal jaren op de planning, maar daar zag Thomas eerder toch vanaf. Een premie van de provincie voor aardbevingsschade gaf de doorslag. Hij heeft toen contact opgenomen met Groningen woont SLIM met de toepasselijke vraag “Wat is nu slim om te doen?” In februari heeft hij zonnepanelen laten plaatsen, eindelijk maar toch.

Volop zon

Met het mooie weer in de afgelopen maanden draaien Thomas’ zonnepanelen als een dolle. De panelen zijn te kort geleden geplaatst om iets te kunnen zeggen over kostenbesparing, maar Thomas is trots dat het huis nu bijna volledig op alternatieve energie draait. “We gebruiken onze eigen opgewekte energie wanneer we overdag de wasmachine aanzetten.” Opslag is helaas nog niet optimaal, ’s nachts hebben ze andere energiebronnen nodig. “Anders hadden we in deze zonnige maand genoeg energie op kunnen sparen voor het hele jaar”, vertelt Henny.

Voor de plaatsing van de zonnepanelen werd ter voorbereiding in huis van alles opgemeten door het installatiebedrijf. Hier bleken echter een paar fouten te zijn gemaakt. Toen de panelen geplaatst gingen worden, klopte het legplan niet omdat er geen rekening was gehouden met de pijp van de open haard. Daarnaast waren eerder gelegde kabels niet opgemerkt. Gelukkig waren de installateurs flexibel en kon ter plekke een oplossing gevonden worden. De plaatsing duurde de hele dag en verliep volgens Thomas uitstekend en in goed overleg.

Een energiezuinige toekomst

Thomas heeft nog heel wat energiebesparende plannen voor de toekomst. Zo wil hij graag een venturi-windturbine installeren om energie op te wekken. Daarnaast wil hij energie besparen door zijn ramen te isoleren. Ook heeft hij plannen voor een warmtepomp. Thomas heeft inmiddels al heel wat ervaring met energiebesparende maatregelen, maar wil voor de warmtepomp misschien weer advies vragen aan Groningen woont SLIM. “Ik weet er wel wat van, maar de technische ontwikkelingen gaan razendsnel. Eigenlijk is het nauwelijks te volgen wat er allemaal mogelijk is.” Hij gaat er vanuit dat Groningen woont SLIM hem bij kan praten over de nieuwste mogelijkheden. Mensen met minder ervaring op het gebied van energiebesparende maatregelen zou hij ook aanraden contact met Groningen woont SLIM op te nemen. Hij kan zich voorstellen dat er dan behoefte is aan iemand die er écht verstand van heeft en vertelt welk product het beste bij het huis past en waar het geplaatst moet worden. Deze taak vertrouwt hij Groningen woont SLIM wel toe!

“We gebruiken onze eigen opgewekte energie wanneer we overdag de wasmachine aanzetten.”

Online adviesscan

Ontdek welke energiebesparende maatregelen er mogelijk zijn

Naar de quickscan

De Zonnekaart

Is jouw dak geschikt?

Check je dak

Contact

Voor al je vragen, wij staan voor je klaar!

Neem contact op