Het verhaal van Wouter

Met sprongen vooruit

 

Wouter van Bolhuis, manager energietransitie bij de Gemeente Groningen, heeft het voor elkaar gekregen om nog maar 600 m³ gas per jaar nodig te hebben om zijn ruime jaren ´20 woning warm te houden. Je vraagt je misschien af hoe hij dat voor elkaar heeft gekregen. Eigenlijk heel simpel: door te isoleren én een hybride warmtepomp te nemen.

De warmte binnenhouden

Energie die je niet gebruikt, hoef je ook niet op te (laten) wekken. Dat scheelt geld en is goed voor het milieu. Dat besefte Wouter zich ook maar al te goed, dus koos hij ervoor om te isoleren. “De kruipruimte ligt al een tijdje vol met schelpen, de dunne spouwmuur die ik heb, zit ook vol met isolatiemateriaal, het dak is geïsoleerd en, sinds kort, heb ik aan de voorkant van het huis driedubbel glas. De prijs daarvan viel me gigantisch mee; dat was vroeger een stuk duurder.” Heeft ‘ie dan niets meer te wensen over qua isolatie? “Jawel. Aan de achterkant van het huis komt ook nog driedubbel glas. Het verschil in comfort is aanzienlijk.”

Warmte uit de buitenlucht

Wouter heeft een flinke slag geslagen in de verduurzaming van zijn woning door flink te isoleren. Toch bleek dat er nog meer mogelijk was. Zo kon hij ook heel goed de warmte uit de buitenlucht gebruiken om zijn woning mee te verwarmen door een warmtepomp te plaatsen. Omdat het om een wat oudere woning gaat zonder vloerverwarming, was een hybride warmtepomp (een warmtepomp ondersteund door een HR-ketel) voor hem de beste oplossing.

“De installatie ging supersnel. Binnen een halve dag hing de complete warmtepomp al werkend aan de muur. De houten omkasting is er later omheen geplaatst; dat lijkt toch wat chiquer. We zijn er heel tevreden mee!” Wat maakt Wouter zo tevreden met zijn keuze? “Het geluid van het buitendeel valt ons mee. In de zomer wanneer we in de tuin zitten, merken we er zelfs helemaal niets van, omdat de warmtepomp dan toch uitstaat. Ook over het binnendeel zijn we dik tevreden. Onze vorige ketel was 17 jaar oud en aan vervanging toe; de warmtepomp is maar liefst twee keer zo klein als de oude ketel!”

Ook qua comfort is Wouter er flink op vooruit gegaan. “Doordat de warmtepomp het huis constanter verwarmt, wordt nu het hele huis aangenaam warm. Eerst was het zo dat alleen de woonkamer heel warm werd, terwijl het boven nog ijskoud was. Nu wordt alles veel gelijkmatiger warm, terwijl ik nog steeds dezelfde radiatoren gebruik.”

 

Zonne-energie

“Het extra elektriciteitsverbruik van m’n warmtepomp vang ik op met zonnepanelen. Ik heb er al een paar op m’n dak liggen en er komen nog een paar bij. Dat wordt een leuk extraatje, aangezien ik nu door de hybride warmtepomp alleen al €300,- per jaar bespaar!”, aldus Wouter.

Je ziet het: het verduurzamen van je woning kan heel simpel zijn. Zo wordt Wouter beetje bij beetje steeds minder afhankelijk van fossiele brandstoffen en bespaart hij er nog geld mee ook. Wil jij dat ook? Maak dan een afspraak in onze winkel!

“De installatie ging supersnel. Binnen een halve dag hing de complete warmtepomp al werkend aan de muur."

Online adviesscan

Ontdek welke energiebesparende maatregelen er mogelijk zijn

Naar de quickscan

Contact

Voor al je vragen, wij staan voor je klaar!

Neem contact op

Nieuwsbrief

Het laatste duurzame nieuws over acties, subsidies en financiering.

Schrijf je in